Hoe een succesvol SD-WAN project uitvoeren in 10 stappen

10 stappen naar succes

1. Verken de markt

Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, wordt deze fase vaak vergeten. Sommige klanten hebben blind vertrouwen in hun huidige leverancier en migreren met hen zonder te zoeken naar andere beschikbare oplossingen op de markt. Anderen verkennen de markt, maar hun zoektocht gaat niet verder dan de traditionele WAN-leveranciers, omdat ze geen enkel idee hebben waar ze verder zouden moeten zoeken.

2. Beoordeel uw As-Is

Voordat u bedenkt wat u wil, moet u beseffen wat u momenteel heeft. Door verschillende belanghebbenden bij elkaar te brengen en de huidige toestand samen te analyseren, kunt u enkele verbeteringen zien die u mogelijk nodig heeft. Misschien zijn er bekende problemen of frustraties binnen uw organisatie (bijvoorbeeld bepaalde applicaties die traag werken). Praat met het bedrijf en de eindgebruikers en leg hun frustraties vast.

3. Bepaal uw To-Be

Van zodra u een duidelijk beeld heeft van uw huidige situatie, is het tijd om na te denken over uw toekomstige netwerk. Wat gaat er goed vandaag, waar is behoefte aan verbetering en op welke gebieden moeten er hiaten worden aangepakt? Omdat u een contract voor een aantal jaren zal afsluiten, is een goed doordacht plan, ondersteund door de algemene IT-strategie van uw bedrijf, een must. Vermijd de valkuil om uw verlanglijst te groot te maken, want leveranciers zullen bij u terugkomen met een budget dat buiten het bereik valt.

4. Kies de best passende oplossing

Nu u weet wat u wil, is het tijd om te gaan winkelen. Definieer en communiceer uw vereisten duidelijk  aan een aantal geselecteerde potentiële leveranciers. Deze fase is een groeiproces en u moet hier uw tijd nemen. Verschillende discussies en workshops zullen leiden tot een laatste reeks vereisten, die vergelijkbaar zijn met het selecteren van de beste leverancier, specifiek voor uw vereisten.

5. Proof of Concept

Hoewel een oplossing er op papier schitterend uit kan zien, leert de ervaring dat de werkelijkheid heel anders kan zijn. Daarom adviseren wij om, samen met de leverancier(s) van uw keuze, een proof-of-concept te organiseren, waar u het ontwerp en de mogelijkheden van het platform van uw keuze kunt testen en valideren. De use cases en scenario’s moeten goed gedefinieerd zijn voorafgaand aan de proof-of-concept en succescriteria moeten duidelijk en meetbaar zijn.

6. Contracting op maat is de sleutel

SD-WAN vraagt om een andere benadering van hoe deze services worden gecontracteerd. Specifieke nieuwe onderwerpen, zoals flexibiliteit en ervaring voor eindgebruikers, moeten onderdeel zijn van contracting. In deze fase gaat het erom de juiste clausules te definiëren die onderdeel zullen uitmaken van de contractuele overeenkomst.

7. Ga live met een piloot project

Voordat de oplossing op grote schaal wordt uitgerold, is het raadzaam om de tijd te nemen en te beginnen met een piloot project op een paar sites. Doel van dit piloot project is om te leren van de praktijk en de processen tussen de leverancier en uw bedrijf te synchroniseren. Net als de POC-fase moeten criteria voor een geslaagd piloot project voorafgaand aan de implementatie worden gedefinieerd. Pas als alle partijen het erover eens zijn dat het piloot project succesvol is, kan de roll-out op grote schaal worden gestart.

8. Finetune + blauwdruk

De pilootfase moet een leercurve zijn, zowel voor de leverancier als voor de klant, om zo een aantal processen aan te passen om de samenwerking optimaal te maken. Ook zijn in deze fase enkele kleine wijzigingen in het technisch ontwerp mogelijk. Het doel is om blauwdrukken te maken, dat zijn de referentieontwerpen tijdens de roll-out.

9. Massa roll-out

Wanneer er een overeenstemming is over de blauwdrukken en de manier van werken, en alles is goed gedocumenteerd, dan kan de massa roll-out worden gestart. De tijd die in de pilootfase is doorgebracht, kan in deze fase worden teruggewonnen, omdat partijen inmiddels weten wat de andere partij ervan verwacht en het risico dat er iets fout gaat, kleiner is, omdat samen enkele referentieontwerpen zijn gedefinieerd.

10. Contract lifecycle management

Iets dat vaak wordt vergeten, is het contract management. Er wordt veel tijd en moeite gestoken in het vinden van de juiste clausules en het juiste governance model, maar zodra het netwerk is geïmplementeerd, kijkt niemand meer naar het contract. Dit is jammer. Door actief gebruik te maken van het contract, bewaakt u niet alleen de juiste uitvoering ervan, maar haalt u er het meeste uit en zult u waarschijnlijk meer met uw leverancier samenwerken als partner. Uiteindelijk is een partnerschap veel gunstiger voor alle partijen.

Deel dit bericht

Vragen over hoe onze expertise uw bedrijf kan bijstaan?

Neem gerust contact op met ons voor meer informatie.
Contact
    Atealaan 34A, 2200 Herentals, Belgium
   BE 0465.967.313
   +32 (0) 14 70 10 70
   info@tamtamconsulting.com
   LinkedIn
Snelle navigatie
INDEPENDENT | ADVISOR | TECHNOLOGY EXPERT