Proof of Concept, 1ste stap in de SD-WAN journey

Proof of Concept

Na het selecteren van de beste oplossing, en voorafgaand aan de uitrol van een SD-WAN-oplossing, raden wij ten zeerste aan om een Proof of Concept (PoC) te laten uitvoeren door uw leverancier.
Voordat we in detail treden, is het belangrijk om het verschil tussen Demo, PoC en Pilot te begrijpen.

Een demo is een goed startpunt om een eerste indruk te krijgen van de oplossing. In de meeste gevallen is het standaard beschikbaar. Het geeft een goed idee van de “look-and-feel” van het portaal en de belangrijkste concepten die je van de oplossing kan verwachten. Je werkt hier met dummy-gegevens, en specifieke “use cases” simuleren is niet mogelijk.

Wil je aangepaste “use cases” testen voorafgaand aan de implementatie van het netwerk, dan is een PoC wellicht de juiste keuze. PoC’s zijn eenvoudig op te zetten omdat ze worden uitgevoerd in een lab omgeving, dus geen impact hebben op de productie omgeving. Elke serviceprovider die SD-WAN serieus neemt, moet een PoC kunnen aanbieden.

Een pilot is opgezet op (een deel van) je eigen netwerkomgeving, en levert daarom de meeste waarde op. Het gedrag van de applicaties in een pilotomgeving is wat je ook in de productie zult ontdekken. Naast het testen van verschillende functies en “end-user experience”, is dit ook een goed moment om de implementatie procedures met de gekozen MSP af te stemmen.

Nu de verschillen en waarden tussen Demo, PoC en Pilot duidelijk zijn, kunnen we verder inzoomen op de PoC fase. Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat je met de PoC wil bereiken en te definiëren welke testen relevant zijn voor jouw omgeving.

Hieronder vindt u enkele typische “use cases” die kunnen getest worden;

Basic traffic flows

%

Een van de belangrijkste voordelen van SD-WAN is dat het verkeer kan worden verdeeld over verschillende stromen. Dit maakt het mogelijk om minder “mission critical” of “latency” gevoelig verkeer via goedkopere internet VPN’s te laten verlopen. Deze test klinkt misschien vanzelfsprekend en wordt vaak overgeslagen in een PoC fase, maar elke leverancier gebruikt zijn eigen algoritmes voor het selecteren van de correcte “paths”. Het is dus een goed idee om vertrouwd te geraken met deze algoritmes en ervoor te zorgen dat ze doen wat u verwacht.

Dynamic path selection

%

Van zodra de standaardroutes zijn gedefinieerd, moet er getest worden wat er gebeurt als de netwerkomstandigheden veranderen. Bijvoorbeeld, bij het verhogen van “latency” of “jitter” willen we dat het verkeer vanaf een bepaalde waarde via een meer stabiel circuit kan verlopen. Wanneer het netwerk weer onder normale omstandigheden werkt, moet het verkeer terug opnieuw omgezet worden naar de standaardroutes.

User experience during link failure

%

Er kan een probleem met de onderliggende connectiviteit optreden. Het is belangrijk om vooraf te weten wat dan de impact zal zijn op de eindgebruikers. Zal het verkeer zonder onderbrekingen worden omgeleid?

Edge device failure

%

Uw kritieke sites moeten worden beschermd tegen “single points of failure”. Als je 2 toestellen in hoge beschikbaarheid op een externe locatie gebruikt, is het belangrijk om vooraf te weten dat het verkeer wordt omgeleid naar de secundaire CPE in geval van storing van de primaire.

Orchestrator failure

%

Als de verbinding tussen de “management layer” en de “branch” site mislukt, is er geen impact op de eindgebruikers. Het is belangrijk om dit te testen, dit om zeker te zijn dat er zich tijdens de productie geen verrassingen voordoen.

Tijdens de PoC kan u zich ook vertrouwd maken met de “look-and-feel” van het portaal, de verschillende menu’s, manieren van configureren, rapportagemogelijkheden, etc.

Om een PoC objectief te kunnen evalueren, dien je vooraf de succescriteria te definiëren. Voor elke “use case” en test, moet het te verwachten resultaat vastgelegd worden en dit resultaat dient meetbaar te zijn. Het einddoel is om alle testen met succes te laten slagen. Alleen dan kan de PoC als succesvol worden beschouwd en kan de “journey” naar een volwaardige SD-WAN-oplossing starten.

 

Share this post

Vragen over hoe onze expertise uw bedrijf kan bijstaan?

Neem gerust contact op met ons voor meer informatie.
Contact
    Atealaan 34A, 2200 Herentals, Belgium
   BE 0465.967.313
   +32 (0) 14 70 10 70
   info@tamtamconsulting.com
   LinkedIn
Snelle navigatie
INDEPENDENT | ADVISOR | TECHNOLOGY EXPERT