Testimonial Katoen Natie

Katoen Natie: Permanente groei stimuleert verdere professionalisering in ICT

Geschreven door Kurt Knops (CIO IT Katoen Natie) & Sophie Van Kerckhove (CEO IT Katoen Natie)

De expansie van Katoen Natie, een wereldwijd gekende internationale logistieke serviceprovider, momenteel actief in 28 landen, kent geen grenzen. Bijna dagelijks wordt het bedrijf in de media vernoemd waar verhalen over uitbreiding van het bedrijf, overnames en impressionante kunst- en cultuurprojecten elkaar afwisselen. Deze groei heeft een verdere professionalisering van de telecom- en ICT-omgeving met zich meegebracht. Om deze opdracht in goede banen te leiden werd een tandemwerking opgezet tussen Sophie Van Kerckhove, CEO IT Katoen Natie, en Kurt Knops, CIO IT Katoen Natie.

”De samenwerking met Tam Tam Consulting helpt ons als organisatie om te blijven focussen op onze business, de verdere expansie en ondersteuning van de diverse businessunits. Tam Tam Consulting brengt expertise op tafel om ons de juiste keuzes te laten maken op vlak van technologie, financiële overwegingen en toekomststrategie.” (Sophie Van Kerckhove)

Reeds sedert 2004 kan Katoen Natie een permanente controle uitoefenen over de zeer diverse telecomkosten door gebruik te maken van de Telecom Expense Management diensten van Tam Tam Consulting. Facturatiecontroles, trendanalyses, bijsturen van vaste en mobiele telefonie en data alsook onderhandelingen om de contracten en toepassing ervan te garanderen, zijn slechts een kleine greep uit de diverse activiteiten die ervoor zorgen dat Katoen Natie jaarlijks gemiddeld een 15% besparingen kan realiseren op de totale telecomomgeving.

“Tam Tam Consulting inzetten op dit SD-WAN project was een doordachte keuze; dergelijk contract inkopen met de juiste technische, financiële en contractuele bepalingen is geen sinecure wanneer je dit niet dagdagelijks doet. Als kers op de taart werd er nog een besparing ten opzichte van het zelf beheerde netwerk gerealiseerd.” (Kurt Knops)

Focus op core business en uitbesteden van specifieke centrale diensten Katoen Natie heeft reeds een deel van haar specifieke centrale diensten uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven. Een eerste fase was het bouwen van een solide netwerkomgeving in België. Na tal van overwegingen werd de beslissing genomen een contract af te sluiten met Arcadiz voor het leveren van een interconnectie van de datacenters in Kallo en Gent, het voorzien van internetconnectiviteit in de 2 datacenters en het bouwen van een glasvezelnetwerk (‘City ring’) in de Antwerpse havenregio (19 Katoen Natie locaties). Om een garantie te hebben van een waterdicht contract met de juiste toekomstgerichte clausules werd de expertise van Tam Tam Consulting ingezet. Controle van de technische aspecten in het aanbod, grondige screening van de contractuele documenten, uitvoeren van referentiegesprekken met bestaande klanten van de leverancier, alsook onderhandelingsrondes met Arcadiz zijn belangrijke onderdelen van dit project. Midden 2017 werd een inkooptraject voor een wereldwijd netwerk opgestart.

Daar waar Katoen Natie in het verleden zelf het beheer alsook de inkoop deed van de internationale WAN-omgeving, werd, gezien de aanzienlijke groei van de afgelopen jaren, geopteerd voor een contract met een managed serviceprovider. Tam Tam Consulting nam de volledige begeleiding van A tot Z op zich, gaande van strategie, marktverkenning, behoeftebepaling, opmaak van de RFP-documenten tot en met de analyses, advies, contractbeoordeling en bijsturing. Om de cirkel rond te maken qua globale optimalisatie en professionalisering werd besloten om ook voor telefonie de markt op te gaan. Gezien de expertise van en het vertrouwen in Tam Tam Consulting werden zij ook hier ingeschakeld om het ganse traject van A tot Z te leiden; marktverkenning (RFI), behoeftebepaling, opmaak RFP & templates, analyse van de antwoorden, presentatie van de resultaten, met advies en motivatie, Proof of Concept die een integratie met de Skype for Business omgeving dient aan te tonen. Ook in dit dossier is het sluitstuk een future proof contract met de nodige flexibiliteit en de juiste clausules om groei en bijsturing in functie van innovatie te waarborgen.

“Daar waar vroeger ons motto was ‘wat we zelf doen, doen we beter’ beseffen we nu maar al te goed dat Katoen Natie al lang geen KMO meer is. Vandaar dat we er nu voor kiezen om, alles wat voor ons geen Core Business is, uit te besteden. Voor onze telecom omgeving hebben we hiervoor bij TTC de juiste partner gevonden. Dankzij hun no-nonsense aanpak en doorgedreven kennis en expertise slagen zij er telkens in om onze verwachtingen in te vullen” (Kurt Knops)

Kortom, met de juiste begeleiding en ondersteuning van hun externe adviseurs kan Katoen Natie blijven groeien en innoveren. Wellicht lezen we snel weer over één van hun nieuwe projecten of initiatieven.

Copyright © Tam Tam Consulting 

Kurt Knops (CIO IT Katoen Natie), Sophie Van Kerckhove (CEO IT Katoen Natie),
Sonja Bevers (CEO Tam Tam Consulting), Gert Torfs (Consultant Tam Tam Consulting)

Copyright © Tam Tam Consulting 

Vragen over hoe onze expertise uw bedrijf kan bijstaan?

Neem gerust contact op met ons voor meer informatie.
Contact
    Atealaan 34A, 2200 Herentals, Belgium
   BE 0465.967.313
   +32 (0) 14 70 10 70
   info@tamtamconsulting.com
   LinkedIn
Snelle navigatie
INDEPENDENT | ADVISOR | TECHNOLOGY EXPERT