SASE – Kijk eens achter de marketingterm!

Als we spreken over networking en/or network security, is het woord SASE onvermijdelijk tegenwoordig. Maar wat betekent het voor jou als bedrijf? Is dit een ander modewoord of kunt u voordeel halen uit dit nieuwe concept?

Laten we eerst uitleggen waar SASE over gaat en wat het probeert te bereiken.
SASE staat voor “Secure Access Service Edge” en is een concept dat WAN (Wide Area Network) en network security services samenbrengt tot één enkel, via de Cloud geleverd servicemodel.

Het idee achter dit model draait helemaal om vereenvoudiging. WAN en security worden in de meeste organisaties beheerd door verschillende teams, en deze teams werken vaak in silo’s, in plaats van in de echte zin samen te werken. Dit leidt tot contracten met meerdere leveranciers. Configuration en change management worden complex (bv. Policy configurations moeten op verschillende plaatsen worden uitgevoerd, d.w.z. een SD-WAN-portaal en de next-generation firewall). Pakketten die verschillende hops via het netwerk doorgeven (SD-WAN edge-apparaat, een next-generation firewall en een WAN-optimalisatieapparaat), kunnen de prestaties beïnvloeden.

Bovendien doen deze apparaten gewone dingen naast de specifieke waarvoor ze gemaakt zijn: de pakketten ophalen en ontleden, diepe pakketinspectie uitvoeren om de toepassingen te herkennen en QoS-regels toepassen. Dit leidt tot extra belasting van het netwerk die kunnen worden vermeden door de alles-in-één-aanpak te gebruiken.

Ziet er veelbelovend uit – toch?

Helaas, het antwoord is niet zwart of wit. In een greenfield-situatie, waar u kunt beginnen met een witte pagina, is de keuze om te gaan voor een geïntegreerde network – en network security solution, gecombineerd met een zero-trust benadering van de cloud, logisch. Hoewel in een bestaande situatie de reis naar de gewenste eindtoestand wellicht complexer is en vaak een stapsgewijze aanpak vereist om daar te komen. U moet dieper ingaan op de huidige situatie, de problemen waarmee u vandaag wordt geconfronteerd en hoe deze problemen het beste kunnen worden aangepakt in de toekomstige situatie. Zaken zoals de huidige installed base, contractvoorwaarden, cloud-, algemene IT- en bedrijfsstrategie, application landscape spelen allemaal een cruciale rol in het besluitvormingsproces en vormen de basis voor het opbouwen van de business case en een realistische roadmap naar de gewenste eindtoestand.

Hoe kan Tam Tam Consulting u helpen?

Onze experts beheren dagelijks allerlei technology projects, vertrekkende vanuit business requirements, het gebruik van market intelligence in een pragmatische en no-nonsense stijl, roadmap en business case building … inclusief implementatiebegeleiding.

Een combinatie van technology expertise in networking en network security domeinen, bewezen methodologie en focus verzekert u van de beste oplossing en waar voor uw geld.

Deel dit bericht

Vragen over hoe onze expertise uw bedrijf kan bijstaan?

Neem gerust contact op met ons voor meer informatie.
Contact
    Atealaan 34A, 2200 Herentals, Belgium
   BE 0465.967.313
   +32 (0) 14 70 10 70
   info@tamtamconsulting.com
   LinkedIn
Snelle navigatie
INDEPENDENT | ADVISOR | TECHNOLOGY EXPERT